Home » Finance Commission | Constitutional Bodies | Indian Polity finance commission

Finance Commission | Constitutional Bodies | Indian Polity finance commission

by vacaturES



भारत के संविधान के अनुच्छेद 280 यानी वित्त आयोग के तहत एक और संवैधानिक निकाय का समय आ गया है। इस व्याख्यान में हम वित्त आयोग से निम्नलिखित विषयों का अध्ययन करेंगे: – संरचना – कार्य – सलाहकार भूमिका – अनुच्छेद 280 और 281 भारतीय राजनीति प्लेलिस्ट: – भारत का आधुनिक इतिहास प्लेलिस्ट:-।

Images related to the topic finance commission

Finance Commission | Constitutional Bodies | Indian Polity

Finance Commission | Constitutional Bodies | Indian Polity

Search related to the topic Finance Commission | Constitutional Bodies | Indian Polity

#Finance #Commission #Constitutional #Bodies #Indian #Polity
Finance Commission | Constitutional Bodies | Indian Polity
finance commission
आप यहां बहुत सारी उपयोगी जानकारी देख सकते हैं: यहाँ और देखें
आप यहां बहुत सारी उपयोगी जानकारी देख सकते हैं: यहाँ और देखें

related articles

12 comments

Manjunatha meti 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Sir pls 🙏can you send me this book…

Reply
Teghiya Ghulam 17/12/2021 - 7:56 Chiều

This video is one of those videos which have No any Dislike….. Superb… 👌👌👌

Plzz anybody don't dislike this video….

Reply
Apoorva 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Thanks alot

Reply
Teghiya Ghulam 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Sir jaldi se theek ho jaiye….

Reply
Teghiya Ghulam 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Really sir mind blowing affords

Reply
Pratiksha Pedhekar 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Thank you so much sir

Reply
Preetu Raj 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Thank you sir ji

Reply
yes me 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Well explained sir , thank you

Reply
Ritesh kumar 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Q1. The. Finance Commission consists of a chaiman and four other members to be appointed by the president. Who among the following is/are eligible to become a member of the Finance Commission?

1. A judge of high court
2. A person who has special knowledge of economics
3. An eminent citizen who has worked as a social activist
4. An academician who specializes in federalism and related issues

Select the correct answer using the codes below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 only
(d) 2, 3 and 4 only

Solution: (a)

Q2. Consider the following statements.
Assertion (A): The recommendations made by the Finance Commission binding on the government.
Reason (R): Finance Commission is a constitutional body.

In the context of the statements above, which of these is true?
(a) A and R both are true, and R is the correct explanation for A.
(b) A and R both are true, and R is the NOT the correct explanation for A.
(c) A is incorrect, R is correct.
(d) A and R both are incorrect.

Solution: (c)

Reply
Puja Piprewar 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Snehal Piprewar

1. Who determines the eligibility of members of the Finance commission?
A) President
B) Parliament
C) Law minister
D) Prime minister

Ans – B

2. Chairman of Finance commission submits his report to –
A) Parliament
B) Finance minister
C) Prime minister
D) President of India

Ans – D

3. Which of the following has never been the Chairman of the Finance commission?
A) Pranab Mukherjee
B) Mahavir Tyagi
C) C. Rangarajan
D) Brahmand Reddy

Ans – A

4. Which factor got the highest priority in tax distribution to the states?
A) States population
B) Income inequality in the state
C) Area of the state
D) Forest area in the state

Ans – B

5. What is the composition of the Finance commission?
A) Chairman and nine elected (by lok sabha) members
B) ten elected members of the lok sabha
C) Chairman, Vice-Chairman and eight nominated members
D) Chairman and four other members appointed by the President

Ans – D

Reply
Binita Biswas 17/12/2021 - 7:56 Chiều

Q.1 On which of the following items, the Finance Commission makes recommendations to the President?

1. The distribution between the Union and the states of the net proceeds of taxes and the allocation between the states of the respective shares of such proceeds.

2. The principles which should govern the grants-in-aid of the revenues of the states out of the Consolidated Fund of India.

3. The measures needed to augment the Consolidated Fund of a state to supplement the resources of the municipalities in the state on the basis of the recommendations made by the Finance Commission of the state.

4. Any other matter referred to it by the President in the interests of sound finance.

Code:
A. 1, 2 and 4
B. 1, 2, 3 and 4
C. 1 and 2
D. 1, 2 and 3

Answer: B

Q.2 With reference to the Finance Commission of India, which of the following statements is correct?

A. It encourages the inflow of foreign capital for insfrastructure development

B. It facilitates the proper distribution of finances among the Public Sector Undertakings

C. It ensures transparency in financial administration

D. None of the statements A , B and C given above is correct in this context.

Answer: D

Q.3 Which one of the following authorities recommends the principles governing the grants-in-aid of the revenues to the states out of the Consolidated Fund of India?

A. Finance Commission
B. Inter-State Council
C. Union Ministry of Finance
D. Public Accounts Committee

Answer : A

Q.4 Consider the following statements:
The function (s) of Finance Commission is/ are

1. To allow the withdrawal of money out of the Consolidated Fund of India.

2. To allocate between the States the shares of proceeds of taxes.
3. To consider applications for grants-in-aid from States.

4. To supervise and report on whether the Union and State governments are levying taxes in accordance with the budgetary provisions.

Which of these statements is /are correct?

A. Only 1
B. 2 and 3
C. 3 and 4
D. 1, 2 and 4

Answer: B

Q.5 Who of the following shall cause every recommendation made by the Finance Commission to laid before each House of Parliament?

A. The President of India
B. The Speaker of Look Sabha
C. The Prime Minister of India
D. The Union Finance Minister.

Answer: A

Binita Biswas…

Reply
punarnava dwivedi 17/12/2021 - 7:56 Chiều

1) Which Article in the Indian Constitution provides for the Finance Commission?

a) Article 323
b) Article 280
c) Article 256
d) Article 378

Ans. b

2) Which of the following roles/functions/responsibilities are NOT under the purview of the Financial commission?

1. Sharing of net proceeds of taxes between the Center and States
2. Recommending principles for governing the grants-in-aid to the states by the Center
3. Recommendations on matters referred to it by the President for the interest of sound finance
4. Preparation and periodical revision of electoral rolls

a) Only 1
b) Only 2
c) Only 3 and 4
d) Only 4

Ans.d

3.)Who among the following recommends distribution of taxes between the Union and State Govt?
a)Finance Minister
b)Finance Commission
c) Reserve bank of India
d) Prime minister

Ans. b

4.)Who is the chairmen of 15th finance commission of India?
a) Shaktikanta Das
b) Nirmala Sitaraman
c)Nand Kishore Singh
d) Anurag Thakur

Ans. c

5.)Finance Commission is
a.) A constitutional body
b.) A quasi judicial system
c.) A non constitutional body
d.) Both a and b

Ans. d
6.) The tenure of members of finance commission is…..
a) 2 years
b.) 4 years
c.) 5 years
d.) None of the above

Ans. d

PUNARNAVA DWIVEDI…😊

Reply

Leave a Comment